城事设计节,城中村捉迷藏
这是应ASSBOOK设计食堂的邀请,为2018城事设计节做的社区营造项目。
深圳的城中村共有的特征是:它们都有5~6层住宅楼组成的高密度城市肌理,迷宫般狭窄复杂的街巷发展出与外部城市相对封闭的社区。大部分建筑是村民自建,防火和采光通风欠佳,因此一部分城中村被拆除重建,另一部分则在原有建筑和街道基础上进行改造。玉田村就是一个改造项目,年轻租客纷纷入住,咖啡店、书店和杂货店陆续开张,原来封闭的社区也逐渐向外界开放。
我们设计了5个特殊形状的座凳,放在玉田村里的几处地方。它们的腿和躯干都是由市政工程常规的预制钢水管和转角弯管拼接而成,看上去像小动物会在村里走动。这些城市家具让玉田村里的散步体验更加有趣。人们惊喜地发现这些藏在村里的“游乐设施”,并与它们互动。从社区营造的角度来看,这些不仅仅是家具供人休憩,更是给大家提供了交流互动的角落。
 
Shenzhen city has expanded the urban area at a high speed in the past few decades and taken a series of dotted local villages into its urban expanse; they are now called “城中村“ translated into “a village inside a city”. The villages are usually composed of five to six stories self-built blocks densely packed in a bounded area with a non-planned narrow lane network, and they don’t provide a livable quality of light, ventilation, and fire protection. Yutian Village is one of them, but has been undergoing the gentrification process since 2018. The closed community of the past has been opened to the outside, providing more rental flats for the youth, coffee shops, bookstores, zakka stores, and so on.
 
As a part of the gentrification program, eight young designers were invited to improve the community space in the village. And, we proposed five pieces of unique sculptural benches, which were placed in three separate pocket spaces. Although each bench was given an abstract form it was composed of a body piece and legs, looked like a kind of animal. People could sit astride it, hug it, and lie on top of it. We hoped this setting would bring out many scenes of ballet to the community space.
 
The benches were put together with ready-made metal products commonly seen in the construction industry, and they took the process of cutting and welding only. This simple process made it possible to produce the work with the limited budget. The body piece was made of the metal pipe in a diameter of 330mm, which made this animal chunky but good for hugging. After the assemblage, they were galvanized and coated with the automotive paint looking blight and smooth. We came up with two-color-scheme to decorate each bench. The line created by the edge between two colors ran on the body surface; it ran where it could best present the unique form of the bench.
 
设计团队:FUJIMORI RYO,谢菁,许森茂,何奕君,罗明钢
项目地点:深圳市玉田村
项目功能:城市家具
设计面积:5个
建成时间:2019年7月
摄影师:设计食堂,刘松恺